Προφίλ

Εγγραφή στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου

Πατήστε εδώ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον άμεσο αποδέκτη των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Αυτό εξ΄ ορισμού, την καθιστά αρμόδια στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τουλάχιστον στο επίπεδο της καθημερινότητας. Ο Δήμος Λέσβου παρέχει στους πολίτες του ένα δίκτυο δομών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το δίκτυο αυτό παρέχει υπηρεσίες από την πρώτη βρεφική και παιδική ηλικία, με τη λειτουργία των Δημοτικών Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών μέχρι και την τρίτη ηλικία με προγράμματα όπως το Κ.Α.Π.Η και το «Βοήθεια στο Σπίτι» . Επίσης, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκαν δομές στήριξης της φτώχιας όπως Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο – Οδοντιατρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο κ.λ.π. προκειμένου να στηρίζονται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Για το σκοπό αυτό διεκδικήθηκαν και υλοποιούνται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου μια σειρά Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Σπύρος Γαληνός

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

O Δήμος Λέσβου, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αφού αναμφίβολα είναι απολύτως απαραίτητος στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και πολυποίκιλο έργο και υλοποιεί συνεχώς νέες, πρωτοπόρες δράσεις και βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, δημιουργήσαμε αυτό τον ιστότοπο που έρχεται να καλύψει τις άμεσες ανάγκες ενημέρωσης και πληροφόρησης των δημοτών μας. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και δίνουμε έμφαση στην προώθηση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες.

Είμαι σίγουρος ότι η περιήγησή σας στο νέο δικτυακό τόπο θα είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

Αναστασία Αντωνέλλη

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, του οποίου έχω την τιμή  να προΐσταμαι από το 2011 μέχρι σήμερα, κατόρθωσε να εξυγιάνει τα οικονομικά του αποπληρώνοντας κληρονομημένο χρέος 1.400.000 ευρώ, (των πρώην Καποδιστριακών Νομικών Προσώπων),  να εκπονήσει και να υλοποιεί ένα Σχέδιο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας προς όφελος όλων των ευάλωτων ομάδων του τόπου μας.

Από τότε μέχρι σήμερα καλούμαστε ως Δήμος, με περικομμένες κατά 60% τις Κρατικές επιχορηγήσεις, να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που η πολλαπλή κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται δημιούργησαν στους πολίτες του τόπου μας.

Δημιουργήσαμε τις δομές αντιμετώπισης της φτώχιας - όσο και εάν διαφωνούμε με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και  οδηγούν  στην ανάγκη ύπαρξης τους - όχι για να υποκαταστήσουμε  την Πολιτεία και τις απορρέουσες εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών, αλλά για να οργανώσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας, προκειμένου να μην αφήσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας, που πλήττονται από την ακραία φτώχια, «στο έλεος του Θεού», μετά την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας στη χώρα μας.

Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, λοιπόν, τις δομές μας αυτές, αξιοποιώντας  κάθε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, οποιαδήποτε Κρατική παροχή και  την πολύτιμη  προσφορά τόσο Συλλογικών Φορέων (π.χ. Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου), όσο και ιδιωτών εθελοντών (π.χ ιδιώτες γιατροί και εργαστήρια, καθηγητές, χορηγοί Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.λ.π.).

Αυτή η ενεργοποίηση της ίδιας μας της κοινωνίας την οποία επιδιώξαμε, ίσως είναι τελικά  και το μεγάλο μας κέρδος, από την πολυεπίπεδη αυτή κρίση.  Ελπίζουμε ότι η  συμμετοχή αυτή  θα έχει καθοριστικό ρόλο  στα βήματα αποκατάστασης του διαρραγέντα από χρόνια κοινωνικού ιστού, η αποδόμηση του οποίου συντέλεσε   καθοριστικά στην γενικότερη κοινωνική μας παρακμή.

Σήμερα οι πολίτες του τόπου μας νοιώθουν πλέον ότι στο πρόβλημα τους έχουν αρωγό  τον συνάνθρωπο, μέσω του αιρετού εκπροσώπου τους. Πέρα από αυτό, η πολιτική μας βούληση και το έμπειρο προσωπικό μας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που ενέπνευσαν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στελεχώνουν τις δομές μας,  αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης πελατειακών σχέσεων. Και  τούτο αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της γάγγραινας του πολιτικαντισμού και των πελατειακών σχέσεων που ταλαιπωρεί την χώρα μας, από την   γέννηση του Κράτους μας.

Αποφασίσαμε ως Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου να δημιουργήσουμε αυτήν την ιστοσελίδα, προκειμένου ο πολίτης από κάθε γωνιά της Λέσβου να ξέρει πως μπορεί να βοηθηθεί από τις υπάρχουσες δομές μας και ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Κλείνοντας μαζί με τα ευχαριστώ μας προς όλους τους εθελοντές,  χορηγούς και εργαζόμενους στις δομές μας, καλούμε όλους τους πολίτες   να εξακολουθήσουν να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δομές μας, να καταθέσουν  ιδέες και  προτάσεις, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η  φτώχεια στο τόπο μας.

Ας μην ελπίζουμε να μας φέρουν μια καλύτερη μέρα οι εκάστοτε «σωτήρες».

Ελάτε να την φέρουμε εμείς με υπευθυνότητα, φαντασία, καινοτομία,   δουλειά  και μαχητικότητα.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου

Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου.

Φιλοσοφία - Όραμα

Η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στη μέριμνα για την υποστήριξη και την φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού όπως τα ορφανά παιδιά, οι άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι δημότες, τα άτομα με αναπηρία, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων, οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οι πρώην αποφυλακισθέντες, οι πρώην τοξικομανείς, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι αθίγγανων, οι παλιννοστούντες ομογενείς, οι οικονομικοί μετανάστες και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας δομών όπως τα ορφανοτροφεία, τα προ γράμματα παροχής ειδών διαβίωσης και περίθαλψης, συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης, πρόληψης της παραβατικότητας και κοινωνικής ένταξης.

 • Κοινωνικές δομές
  0
 • Εργαζόμενοι
  0
 • Εξυπηρετήθηκαν Δημότες
  0
 • Ευρωπαϊκά προγράμματα
  0
 • Δικαιούχοι επιδομάτων
  0
 • Δράσεις για ΑΜΕΑ
  0